T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KOCAELİ / BAŞİSKELE - Şehit Fatih Sultan Karaaslan Anadolu İmam Hatip Lisesi

Lisansüstü Eğitimini Tamamlayan Hocalarımızdan Ekrem Hocamızla Sohbetimiz

Okulumuz öğretmenlerinden birkaçı lisansüstü eğitimini tamamlamış, bir kısmı da devam etmektedirler. Bu hocalarımızdan birisi olan meslek dersleri öğretmenimiz Ekrem ÖZER ile bu konuda bir şöyleşi yaptık. Şöyleşimiz aşağıda sunulmuştur.

 

Lisansüstü eğitiminizle ilgili biraz bilgi verir misiniz?

Ekrem ÖZER:

1995 yılında Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilim Tefsir Ana Bilim dalında yüksek lisansı tamamladım.

Tez konusu "Kur'an-ı Kerim'de Ahid" kavramıdır. Kur'an-ı kerimde Cenab-ı Hakk peygamberlerden alimlerden, İsrail oğullarından ve Elest Bezm'inde(Ruhlar Alemi) bütün insanlardan misak aldığından bahsetmektedirler.

Özellikle Kur'an-ı Kerim Araf süresi 7/172 ayetinde Cenab-ı Hakk ademoğullarından misak aldığını ifade etmektedir. Bu çalışma da Elest Bezmi de denilen misakın, ne zaman, ne şekilde ve nasıl alındığı ile ilgili müfessirlerin görüşlerini, bu konuda farklı yaklaşım ve izahları ortaya koymaya gayret ettim.

Aynı yıl Tasavvuf Ana Bilim dalında doktora sınavını kazanıp 1,5 yıl ders dönemi ve tez yeterlilik aşamasını başarıyla geçip "19. yy Osmanlı da Tekke-Tarikat Islahatları" tez araştırmasını 2007 yılında tamamladım.

19. yy Osmanlı Devletinde genel olarak, gelenekselleşmiş müesseselerin bozulduğu, devletin nizamının gevşediği, buna karşı alınan tedbir ve ıslah çabalarının yoğunlaştığı bir dönemdir. Bu dönemde Tekke-Tarikatlar da bu çöküş ve gerilemeden etkilenmiş ve ıslah adına bir dizi tedbir ve düzenlemeler yapılmıştır. Bunlar arasında Tekke ve Tarikatları ıslah ve onlar ilgili her türlü faaliyeti yürütmek üzere Meclis-i Meşayih'in (1866) kurulması önemlidir.

İstanbul Müftülüğü Meşihat (Şeyh-ül İslamlık) Arşivinde bulunan, bu meclise ait 20 kadar el yazması defterler bu çalışmanın en önemli kaynakları olmuştur 

Lisansüstü Eğitimin Faydaları: 

Sadece araştırma yaptığımın alanda değil tarih edebiyat gibi döneme ait binlerce eseri inceleme, okuma, tarama yapmak insanı son derece geliştirmektedir. Bu çalışma sayesinde Osmanlıdan Cumhuriyete geçiş süresince olup bitenleri ve yaşananları, çok net öğrenme ve anlama imkanı elde ettim. Tekke ve Tarikatları kapanmaya götüren süreçte öne çıkan bazı ıslah fikirlerinin, çok yoğun çaba ve gayretlerin olduğunu gözlemledim.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 24.05.2019 - Güncelleme: 19.04.2021 15:45 - Görüntülenme: 330
  Beğen | 1  kişi beğendi